Pagina anterioara
Meniu
Pagina urmatoare
VI

VI .2. Troiţe, cruci şi monumente

 

TROIŢE şl CRUCI - se înalţă în faţa Catedralei ortodoxe din Târgu-Lăpuş, lângă Piaţa agroalimentară din Târgu-Lăpuş în locul unde se construieşte biserica greco-catolică, în cimitirul din Târgu-Lăpuş, la Mănăstirea Şatra, la biserica veche din Rogoz, la Mănăstirea Rohia, la Mănăstirea din Suciu de Sus, în faţa Căminului cultural din Suciu de Jos etc.

Majoritatea troiţelor sunt realizate de meşterii lăpuşeni Alexandru Perţa Cuza şi Nicolaie Man.

MONUMENTUL "5 DECEMBRIE 1918" DIN TÂRGU LĂPUŞ - se înalţă în parcul din centrul oraşului, fiind închinat celor ucişi de soldaţii maghiari din Regimentul 39 Debreţin, cantonat la Stâmbu Băiuţ, în timpul adunării populare din 5 decembrie 1918 din curtea Şcolii confesionale Greco-Catolice.

Monumentul a fost dezvelit la 21 mai 1936, fiind realizat din colectă publică. La această dezvelire au participat printre alţii Constantin Brătianu, ministrul Valeriu Roman şi prefectul Ion Olteanu. în 1940 a fost dărâmat de hortişti, fiind reînălţat în anul 1946. În 1949 a fost demolat pentru a doua oară  la comandă comunistă, fiind adăpostit în curtea bisericii până în anul 1968 când a fost reamplasat în Piaţa Eroilor unde se află şi astăzi străjuit de două tunuri (amplasate în 2003). Pe monumentul realizat din marmură neagră, care are în vârf un vultur cu aripile desfăcute stă scris: "Ne-am jertfit viaţa cu drag celui mai scump ideal -Unirea tuturor românilor. Şi aceasta să vă servească drept pildă pentru a păstra pământul sfânt al ţării stropit cu sângele nostru".

 


Pagina anterioara
Meniu
Pagina urmatoare