Pagina anterioara
Meniu
Pagina urmatoare
INTRODUCERE

Introducere

 

            A scrie istorie este un act de mare responsabilitate morală, pentru că cel ce o scrie este obligat să respecte adevărul.

            Au existat generaţii  întregi ce au avut neşansa să înveţe sau să fie îndrumaţi privind cunoaşterea adevărului istoric. Pentru acele timpuri şi „îndrumători” istoria va avea întotdeauna cuvinte de dispreţ şi respingere, dar să nu uităm că şi ele sunt parte din istorie.

Plecând de la acest crez  personal, ne propunem în lucrarea de faţă să realizăm o imagine generală asupra istoriei secolului XX a localităţii Târgu Lăpuş, a învăţământului şi culturii, piloni importanţi alături de Biserică pe care se sprijină şi consolidează  comunitatea de aici.

Imaginea este generală dar şi particulară. Este generală în primul rând pentru că nu vizează decât aspecte şi caracteristici semnificative ale cadrului natural, economicului etnografiei şi folclorului etc.; pentru care am selectat doar informaţii care au părut adecvate lăsând deoparte altele, poate la fel de interesante şi importante. Particulară pentru că am aprofundat aspecte de istorie contemporană, învăţământ, cultură şi am schiţat biografii ale personalităţilor secolului XX, respectând cred, unul din canoanele importante ale istoriei „fără ură şi fără părtinire” .

Motivaţia demersului pe care-l vom încerca pleacă şi de la o constatare, faptul că din totdeauna locul unde te naşti, te instruieşti şi munceşti îţi creează un adevărat cult (în sensul bun al lucrurilor) pentru fapte evenimente  şi oameni.

Toate aceste gânduri şi considerente ne-au călăuzit în întocmirea lucrării cu privire la monografia localităţii Târgu Lăpuş – inima celei de a treia ţări a judeţului Maramureş de azi, Ţara Lăpuşului.

Informaţiile speciale provin din monografii de localităţi şi cele mai multe din sursele investigate în mod direct la Arhivele Naţionale ale Statului – Filiala Baia Mare  şi Arhiva Liceului Teoretic „Petru Rareş”. Dintre monografiile studiate enumerăm aici: Monografia istorică a localităţii Târgu Lăpuş până la 1918, lucrare metodico-ştiinţifică pentru gradul I, candidat prof. Livia Miholca, 1991, m.s.; Ţara Lăpuşului autori Dumitru Rusu şi Rozica Bott, ed. Corvinu, 2000, Zona etnografică Lăpuş, autori: Georgeta Stoica şi Mihai Pop, ed. Sport-Turism 1984, Consideraţii cu privire la învăţământul din Târgu Lăpuş, autor Roman Precup 1969, m.s., Monografia Scolii Centrale Greco-Catolice din Lăpuşul Unguresc, autor Vasile Latiş 1913 m.s., Ţara Lăpuşului autor Floare Butean 2003 m.s..

Metodele de lucru folosite sunt investigaţia, studiul, cercetarea documentelor precum şi cele cunoscute în studiul istoriei orale – discuţii cu personalităţi pentru că o parte din investigaţie este istorie contemporană care înseamnă înainte de toate „memorie”.

Tema considerăm că este utilă dascălilor şi elevilor noştri pentru sporirea atractivităţii orelor de istorie şi de opţional atât de la gimnaziu cât mai ales de la liceu. În acelaşi timp poate fi utilă comunităţi pentru că furnizează date recente pentru mai multe sectoare şi instituţii.


Pagina anterioara
Meniu
Pagina urmatoare